Brzinsko pranje kistova + DIY brush cleanser

Da, znam, ima hrpetina tutoriala (pogotovo u zadnje vrijeme ih je par objavljeno) o pranju kistova. Ja ću vam zato objasniti kako čistim i dezinficiram svoje kistove između pranja te kako sam napravila brush cleanser koji koristim. 🙂

Na slici gore vidite moje kistove. Da, to su svi kistovi koje posjedujem. 😀 Nije puno i nisu ništa ekstra, ali za to koliko su koštali su i više nego odlični. Perem ih sa šamponom otprilike svaka dva do tri tjedna. Koristim Plivasept pjenušavi, koji ih ujedno i dezinficira. Nakon pranja našpricam ih s malo regeneratora u spreju i ostavim da se posuše preko noći. Između pranja, otprilike svakih par dana, čistim ih brush cleanserom u spreju kojeg sam sama napravila.

Evo recepta, zbilja je jednostavan. 🙂

  • 1 šalica destilirane (ili samo odstajale) vode
  • 1/4 šalice alkohola (u mom slučaju to je bio 96% etanol)
  • žlica, dvije šampona koji inače koristite za pranje kistova
  • regenerator u spreju (nije nužno, ali pomaže da dlačice kistova ostanu mekane) –  ja sam koristila crni Gliss Kurr (Ultimate Repair).

Dakle, sve što trebate napraviti je pomiješati sastojke i preliti u bočicu s raspršivačem. Regeneratora ne treba puno, svega par puta špricnite i to će biti dovoljno. Šampon nam čisti kistove, a alkohol ih u isto vrijeme dezinficira. Ovako očišćeni kistovi će biti brzo suhi, zbog alkohola koji ispari.

Osim cleansera, trebaju vam još i papirnati ručnici (ili jednostavno neka stara pamučna krpa za prašinu koju ćete kasnije oprati).


Dakle, postupak je vrlo jednostavan: uzmete krpicu ili ručnik (ja presavijem ručnik na pola jer se zna podrapati kad se smoči), našpricate kist s cleanserom i brišite po ručniku/krpici, dok kist ne postane čist. Naravno, možete ga u međuvremenu više puta našpricati, da budete sigurni da je skroz čist. I to je to. 🙂 Vrlo jednostavno, a korisno između pranja kistova. Evo kako je izgledao ručnik nakon čišćenja kista koji koristim za puder u kamenu, nakon samo dva dana korištenja…

Nevjerojatno koliko se toga nakupi na kistovima, a da nismo ni svjesni…

Nadam se da vam je ovaj post koristan. 🙂

Btw, ispričavam se što mi je blog trenutno u neredu, igram se malo s dizajnom. Sredit ću ga čim prije, obećajem. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *