Recept: parfe od jogurta

Skoro sam napisala da je ovo moj prvi recept na blogu, a onda sam se sjetila da sam jednom davno napisala recept za američke kekse. Tko se želi podsjetiti – klik. Uglavnom, danas vam tipkam recept za moj najdraži ljetni kolač – parfe od jogurta. Najdraži mi je zato jer je brzo gotov, lagan, ne pretjerano sladak i taman osvježavajuć za ovakve vruće dane.

DSCN2488Ključan sastojak ovog recepta je da imate mačku koja će vas u stopu pratiti po cijeloj kuhinji i nadgledati izradu, kao i sam proces pečenja kolača.

DSCN2472
Kad ste to nabavili, idemo dalje.

Za biskvit vam treba:
– 5 jaja
– 5 žlica šećera
– 4 žlice glatkog brašna

DSCN2470

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Izmiksajte žumanjke s polovicom šećera (2,5 žlice). Od bjelanjaka i ostatka šećera napravite snijeg i dodajte ga, zajedno s brašnom, u žumanjke. Sve zajedno izmiksajte u jednoličnu smjesu, izlijte u kalup i stavite peći. Ja tijesto pećem na 150 stupnjeva, cca. 20-30 minuta (bez uključenog ventilatora!), ali to ovisi o snazi vaše pećnice. Nakon što je biskvit pećen, izvadite ga i ostavite da se malo ohladi. Ne treba biti skroz hladan da bi na njega stavili kremu.

Za kremu vam je potrebno:
– 2 voćna ili obična jogurta
– 500 ml slatkog vrhnja
– 10 dkg šećera

DSCN2483
Jogurt i šećer zagrijavajte na slaboj vatri par minuta, dok se šećer ne otopi. Istucite slatko vrhnje i u njega dodajte smjesu šećera i jogurta i sve zajedno dobro izmiksajte. Dobit ćete čvrstu kremu. Za slučaj da vam krema ispadne malo rijeđa, nema veze, stisnut će se u hladnjaku. 🙂

Smjesu samo istresite na biskvit i stavite na hlađenje u hladnjak. I to je to. 🙂

Ja ovaj kolač radim u stvarno puno varijanti. Možete biskvit prerezati na pola pa ga nafilati kao tortu. Možete u kolač dodati kompot ili svježe voće. Moja najdraža varijanta je od ananasa: na biskvit poslažem ananas iz kompota i onda preko njega stavim kremu koju sam napravila s voćnim jogurtom od ananasa. Prefino!

Uživajte i javite mi kako vam se sviđa kolač! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *