Kaniranje kose – prvo iskustvo

Nedavno sam po prvi put kanirala kosu. Uvijek me zanimala kana i htjela sam ju probati, ali kako sam se bojala godinama u crveno, nisam ju nikad probala jer se takva kričava crvena koju sam imala jednostavno ne može postići s kanom. A i kosa mi je bila duga i teška i jednostavno mi se nije dalo kanu stavljati na nju i držat ju na glavi.

Ali eto, sad mi je kosa kraća i ne farbam se više u crveno, pa ajmo probat. 

Prvo par riječi o samoj kani. Dakle, kana odnosno Lawsonia inermis je biljka, koja se još od davnih dana koristila za bojanje i toniranje kose. Potpuno je prirodna. Za razliku od klasičnih boja za kosu, koje prodiru u vlas, kana oblaže vlas, čineći ju jačom, zdravijom i sjajnom. Čista kana je crvene boje, ne postoji plava, crna ili smeđa kana. To su obično mješavine kane s nekim drugim biljkama i dodacima. Odnosno, crna kana je obično indigo ili kana sa indigom.

Ono na što morate obavezno paziti kad kupujete kanu je da kupite čistu kanu. Naime, te mješavine za smeđu, crnu ili plavu kanu često umjesto drugih biljaka ili uz njih, znaju sadržavati metale ili mineralne soli. Ti sastojci, osim što nisu zdravi, na bojanoj ili blajhanoj kosu mogu rezultirati zelenom bojom. Mislim da je to najveći razlog zašto se svi boje i ne usude koristiti kanu, pogotovo na bojanoj kosi, jer misle da će ispasti zeleni. Bez brige, ako koristite čistu kanu, nema opasnosti da pozelenite.

Kod nas su najpznatije 3 marke kane, a to su Lusheva kana, DM kana (mislim da se zove Henne Color ili tako nešto) te Muller kana. Ova iz DM-a nije čista kana, tako da ju ne preporučam. Čula sam većinom samo loša iskustva s njom, da ne prima dobro, da loše ispada boja, većinom ju ljudi zaobilaze. Lushevu kanu nisam probala, ali razlikuje se od ove dvije po tome što je u kocki, a ne u prahu. Kana iz Mullera je čista kana, bez ikakvih metala, soli ili drugih neudravih dodataka koji bi mogli rezultirati zelenom kosom i tu sam ja koristila. Čula sam same pohvale, a cure na forumu koriste većinom baš tu kanu i sve su oduševljene.

Što se tiče recepata za kanu, univerzalni recept je da se prah smućka sa vrućom vodom, ostavi da odstoji (ovo nije bitno kod svih boja) i zatim topla nanosi na kosu. Ali, postoji more recepata, možete dodavati raznorazne začine u kanu, možete ju mućkati s kavom ili čajem umjesto s vodom, možete dodavati limunovog soka, ma baš svega. Preporučam da prije nego krenete u nabavu posjetite henna for hair stranicu, jer tu stvarno sve piše, a ima i hrpetina recepata i temu o kani na forum.hr-u.

Dakle, kana koju sam ja koristila je smeđa kana iz Mullera. U paketu dobijete 100g kane (zeleni prah) i rukavice.

DSCN1365Na poleđini se nalaze upute i naravno, sastav.

DSCN1362

Po sastavu možete vidjeti da je u pitanju čista kana. Glavni sastojak je znači Lawsonia inermis, a ostali dodaci su Indigofera tinctoria odnosno indigo (smeđa kana je obično miks kane i indiga) i acacia catechu wood extract, koji je antioksidans. Barem tako google kaže. 

DSCN1361

Nakon što sam pročitala masu recepata i raspitala se na forumu za savjete, odlučila sam kanu miješati s kavom. Skuhala sam jaku crnu kavu i dodala u nju dvije žlice octa, kako piše u uputama na pakiranju.

DSCN1369

Miris kane je nekakav tipični biljni miris, nije da smrdi, ali nije ni pretjerano ugodan. Kanu obavezno miješajte u plastičnoj posudi i s drvenom ili plastičom žlicom ili nečim. Kana i metal nisu dobra kombinacija. Kanu miješate sa vrućom tekućinom. Počnite s manje tekućine, pa dodavajte po potrebi. Uzmite u obzir da se kana sa stajanjem stisne. Meni se smjesa činila malo prerijetkom, ali nakon što sam ju ostavila da se 10ak minuta ohladi, lagano se stisnula, pa sam morala dodati još kave da ju razrijedim. Uglavnom, kad sve to smućkate dobijete ovo divno zeleno blato. 

smjesa

E sad, mislim da kod smeđe i crne kane nije potrebno pustit ju da razvija boju, ali možete. Koliko sam pohvatala po forumu, cure to obavezno rade kad koriste crvenu kanu. Znači ostave boju par sati ili preko noći na toplom da se razvija. Ovisi i o receptu, kako rekoh, raspitajte se prije nego krenete. Ja sam svoju smjesu samo ostavila da se par minuta ohladi, da ju ne nanosim vruću na glavu, ali da bude topla.

Također, kanu možete nanositi na mokru ili suhu kosu. Bitno je jedino da vam kosa OBAVEZNO bude čista, bez ikakvih regeneratora, ulja, bilo čega. Znači samo oprana šamponom. Ja sam kosu oprala i posušila ručnikom, počešljala i na mokru nanosila smjesu. Mislim da ju je tako puno lakše nanjeti nego na suhu.

Nakon što sve namaljate na kosu, zamotajte glavu prozirnom folijom ili stavite plastičnu kapu za tuširanje i omotajte ručnikom, tako da bude na toplom. Možete i tu i tamo lagano zagrijavati fenom. Ostavite na glavi čim duže, to bolje. U uputama kaže sat vremena, ja sam držala dva sata.

Nakon toga slijedi ispiranje kose. E to je muka… Treba to blato, koje se sad već i lagano posušilo na pojedinim mjestima, isprati iz kose. Pogotovo ako kao ja, imate jako gustu kosu. Hint: regenerator za kosu. U ogromnim količinama.  Ja sam kosu ispirala pod tušem, tako da stojim, mislim da bih umrla da sam morala nagnuta nad kadu to ispirati. Dakle, prvo sam isprala vodom koliko sam god mogla, a zatim nanjela na glavu hrpu regeneratora, lijepo ga umasirala u kosu, prolazila prstima kroz kosu da nije toliko zapetljana, pa isprala opet. I tako dva puta. I onda sam još oprala kosu šamponom. To možete i ne morate, ja imam masnu kosu i kao ju smočim, a ne šamponiram, kad se posuši bude grozna. Naravno, nakon ovoga možete najnormalnije nanjeti regenerator, ulje, šta god inače koristite za kosu.

Dakle, evo kakva mi je kosa bila prije kaniranja. Bila sam pofarbana u crno, pa je gornji dio kose još uvijek tamniji, makar su prošla već dva i pol mjeseca od toga, a donji dio kose je bio blajhan (neuspjeli ljubičasti ombre, duga priča). Uglavnom, u zadnje vrijeme sam se farbala u tamno smeđu boju, a ovo je isprana boja nakon mjesec dana (Garnier boja, užasno se ispire).

DSCN1348

A ovo je nakon kaniranja… Naravno da je donji dio još uvijek svijetiji, jer je gornji dio ipak bio farban u crno, ali jako sam zadovoljna. Uživo se razlika ne vidi toliko jako kao na slikama. Prva slika je bez, druga sa blicem.

DSCN1472

DSCN1476

Ja sam prezadovoljna. Kosa mi je glatka, mekana i sjajna kao nikad prije. Otkad sam se kanirala dobila sam hrpu pohvala za kosu.  Definitivno nastavljam s kaniranjem, sljedeći put se nadam da će ovaj donji dio ispasti još tamniji, pošto će ići na tamniju podlogu, jel.

To bi bilo to, nadam se da sam bila koliko – toliko od pomoći. Imate li vi iskustva s kanom ili se držite klasičnih boja za kosu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *