DIY: improvizirani (čitaj: jadni :D) lighbox

Mislim da sve blogrice znaju o čemu pričam kad kažem da je ovo oblačno i grozno jesensko/zimsko vrijeme koma za fotografiranje. Točnije, fotografiranje unutra, vani se još i da, ako nije oblačno. Obično dok dođete doma iz škole/faksa/posla, već je kasno popodne i pada mrak. I onda nema šanse da nekaj dobrog uslikate. E meni je to dopizdilo i napravila sam si danas lighbox. Nije idealan, ali poslužit će dok ne napravim nešto bolje.

So, što vam sve treba za ovaj pothvat:

– kutija: bilo bi dobro da je malo viša. Kutija od cipela recimo, će vam biti preniska za neke veće stvari slikati. Ova moja je od čaša, njih sam preselila u drugu kutiju i mami otela ovu. 
– skalpel ili škare za rezanje
– ljepilo za papir: ja sam koristila najobičnije ljepilo u sticku
– papir za obložiti kutiju: u mom slučaju najobičniji bijeli papir, A3 formata

Kutiju izrežete kako vam paše, ja sam ostavila lijevu bočnu i stražnju stranu. Kad sam već bila gotova sam skužila da bi bilo bolje da sam ostavila desnu stranu umjesto lijeve, ali nema veze. 😀 Budite pažljivi sa skalpelom, da ne bi bilo odlazaka na hitnu. 

Na kraju kutiju obljepite papirom i to je to. Ja sam obljepila bočne strane, a donju ne, već sam jedan list papira zaljepila na bočnu stranu, pustila da padne i zaljepila za dno da se ne miče. Znam da ovo zvuči totalno nerazumljivo, ali nadam se da ćete shvatiti iz slike na što mislim. Ukratko, izgleda kao da imam platno od lista papira.

Sve što vam još treba su lampe. Ja trenutno imam jednu na zidu (na slici gore lijevo od kutije xD), u kojoj je obična žarulja. Sutra idem u šoping po još jednu stolnu lampu i žarulje s hladnim svijetlom. Ova slika je slikana s tom jednom lampom sa zida, uperenom u kutiju, bez blica. Vidite koliko je svijetlo pretoplo. (da, slikala sam ljepilo, jer se prvo našlo pod rukom xD)

A ovo je ta ista slika nakon što sam u Photoshopu stavila hladan filter, da neutraliziram to žutilo od žarulje. To je ujedno i odgovor na pitanje zašto su žarulje koje daju bijelo svijetlo najbolje, jer pod njima slike baš ovakve ispadaju. 🙂

 

Nadam se da vam je ovo bilo od nekakve pomoći. Ja jedva čekam da kupim lampu i žarulje i igram se s ovim. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *