Čišćenje lica + piling sodom bikarbonomFace Cleansing + baking soda face scrub

Prije nekog vremena sam na Mademoiselle never tells blogu vidjela njen recept za čišćenje lica, odnosno kako se riješiti mitesera. I naravno morala sam ga isprobati. Originalan recept možete vidjeti na njenom blogu, a ovo je moja modificirana verzija.

Dakle, naglasak kod ovog recepta je na sodi bikarboni. Kemijski gledano, soda iliti natrij-hidrogenkarbonat je bijeli prah, slabo topljiv u vodi. Tako kaže wikipedia.  Svima je dobro poznata kao sastojak uza mnoge kolače, a u kućanstvu se koristi i za uklanjanje neugodnih mirisa, poliranje i izbjeljivanje. U kozmetici je najpoznatija kao sredstvo za home made izbjeljivanje zuba ili recimo noktiju, ali korisna je i za kosu i za kožu. Naime, soda pomaže kod uboda insekata, opeklina i nadražene kože. A odlična je i za čišćenje lica i uklanjanje mitesera. 🙂

 

Prva stvar koju sam napravila je da sam u lonac stavila par šalica vode i par jušnih žlica sode bikarbone, za napariti lice. Dok sam čekala da to prekipi, napravila sam piling za lice. Nemam neki posebni recept, ovo je samo med i šećer. Jako jednostavan piling, a posebno je dobar za suhu i dehidriranu kožu. Šećer radi blagi piling kože i uklanja mrtve stanice i suhu, perutajuću kožu, a med ju hrani i hidratizira. Stavila sam otprilike dvije čajne žličice šeera, jednu meda i dvije žličice sode bikarbone. Sve izmješate i to je to.


Kad je voda sa sodom zakipjela, prelila sam ju u lavor, pokrila se ručnikom preko glave i nagnula se nad paru. Idealno bi bilo desetak minuta, ali meni je bilo prevruće, pa sam nakon 5 minuta odustala. 

Sljedeći je korak piling lica. Ja sam dosta pilinga nanjela na lice i poprilično sam ga dugo masirala, pogotovo sam ga dobro umasirala po nosu i području oko nosa te po bradi, gdje mi se najviše javljaju miteseri. Zapravo nemam toliko velikih problema s miteserima, barem ne onim baš crnim. Ali imam lagano proširene pore, što me živcira. Trebala bih kakav primer možda koristiti, makar ne koristim tekući puder. Hmmm… Enivej, kako rekoh, dosta sam žestoko i relativno dugo pilingirala lice, pa mi je lice bilo dosta crveno, kao što ćete vidjeti na sljedećoj slici.

Nakon pilinga na redu je maska za lice. Možete koristiti koju god vama paše. Ja sam koristila Montagne Jeunesse peel – off masku od krastavca i đumbira. Uhvatila sam ju u Kozmu na sniženju, stajala je u košari na kojoj je pisalo da izlazi iz asortimana. 🙁 Šteta, jer je maska odlična. Super očisti lice, a ne zateže kožu, lagano se nanosi i odstranjuje. Kod peel – of maski je bitno da ih namažete na lice u što debljem sloju, kako bi se što jednostavnije odljepile s lica. Maska je inače svijetlije, prozirnkaste zelene boje. Jedino negativno je miris, nije baš najugodniji, ali preživi se. Ne osjeti se jako.I to je to. Nakon maske na lice sam nanjela Balea Urea serum i Clean&Clear kremu za lice, koje inače koristim, da nahranim kožu. Crvenilo se jako brzo povuklo, bez brige. 🙂

Nakon ovog malog rituala koža će vam biti super čista, glatka i meka, kao što vidite na prvoj slici. Btw, slikala sam se na suncu, pa sry zbog tako svijetle slike.

Uskoro vam donosim i post o mojoj rutini za lice, jer je dosta vas to tražilo. Boga pitaj zašto, jer nemam tako dobar ten, al dobro.  Kakva je vaša rutina za čišćenje lica? Jeste li već isprobali sodu kao piling?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *