Recept: Američki keksi

Poznati još i pod nazivom chocolate chip cookies, ovi se keksi kod mene obavezno rade svaki Božić. 😀 Prefini su, a jako brzi i jednostavno. Pošto su u pitanju keksi, možete ih zatvoriti u plastičnu posudu i tako mogu dulje stajati, neće im ništa biti.

Evo recepta… Moji ne ispadaju tak lijepo kao ovi gore sa slike… 

 – 12,5 dkg margarina

– 2 jaja

– 7 dkg bijelog šećera

– 7 dgk smeđeg šećera

– 15 dkg brašna

– 7 dkg sjeckanih oraha

– 15 dkg sjeckane čokolade

Postupak je vrlo jednostavan: samo smiksajte sve sastojke zajedno i to je to. 🙂 Evo kako ja to radim… Prije nego krenem izvadim margarin iz frižidera, da se na sobnoj temepraturi malo omekša. Onda prvo smiksam njega, da bude onako kremast. Zatim njemu dodam šećer (obavezno pola šećera mora biti smeđeg, jer inače to nije to, bude skroz drugačiji okus), smuksam i dodam jaja. Zatim dodam brašno, pa orahe i čokoladu. Smjesa vam mora ispasti jako gusta.

Zagrijte si pećnicu na nekih 200 stupnjeva i kad ih stavite smanjite na cca. 180 i, ako imate, uključite ventilator. Peku se cca. 10ak minuta. Dok se onako fino “zažare”, dobe finu bojicu.

I zatim ih sa žličicom stavljajte u protvan (nemam pojma kak se to književno kaže xD tepsija? :/). Obavezno ih stavljajte na papir za pečenje, jer koliko god vi protvan namastili ili pobrašnali, zaljepit će se. Uzmite si dvije žličice i malo vode, jer je smjesa ljepljiva, pa vam je lakše ako si žlicu smočite. 🙂

Zanemarite ova dva mala “kupčeka” gore lijevo, to su bili failovi. 

U pećnici… 

Ostavite malo više razmaka između njih, jer se vole zaljepitdok se peku. Ali ako se to i dogodi, lako se razdvoje.

I evo kako to izgleda kad se svi poslože…

Kako vam se sviđaju? Ako se odlučite probati ovaj recept, svakako javite kako vam je ispalo. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *