Eyeliner 101: u par koraka do savršene crte

Za većinu cura, nanošenje tuša je noćna mora. I meni je tako bilo u početku: em je crta bila grbava i uvijek predebela, em je tuša bilo i po trepavicama i razmazivao mi se svuda, em nisam nikak mogla repić napravit kak spada, nikak naći tuš s kistićem koji mi odgovara i još hrpa, hrpa sitnica. Lagala bih kad bih rekla da je povlačenje savršene crte lagano, meni je trebalo puno vježbanja dok sam uspjela. Vjerujte mi, uz vježbu, uspjet će i vama. 🙂

Unaprijed vas upozoravam da u ovom postu ima puno slika, pa zato nisu sve u pravoj veličini. Naravno, povećavaju se klikom. 

VRSTE EYELINERA I KISTOVA

Kad kažemo tuš, svi automatski pomisle na običan tekući tuš. S druge strane, u engleskom riječ eyeliner općenito znači proizvod za obrubljivanje očiju. Pa tako imamo pencil liner (iliti olovka za oči), dip eyeliner, liquid eyeliner, gel ili cream eyeliner i naravno imamo i tuš u flomasteru, koji izgleda kao olovka. Dip eyelineri su najčešće u malim kao bočicama i od običnog se tuša razlikuju po tome što imaju tvrdi kistić. U suštini, svi su tuševi isti, bitno je da nađete s čim je vama lakše raditi. 🙂

 Na slici gore su moji lineri: Essence gel liner, Morgana mineralni gel liner, Catrice liquid liner, olovke Bourjois i Look by Bipa. Ovaj Catrice je primjer klasičnog tuša na kakav mi većinom mislimo kad kažemo tuš za oči. Ima dugački i tanki kistić s kojim je meni teže raditi.

Mala digresija što se tiče Essence gel linera. Puno puta se desilo da na forumu pročitam kako je netko kupio taj liner i onda se požalio ovako nekako: “pa to je meni premekano, ja sam naviknuta na tvrđe gel linere, bla, bla, bla…”. Ne vjerujte svemu što piše. 😀 Svi znamo da Cosnova kaska s imenima, jel… Sjetite se samo Essence holo lakova, od kojih zapravo nijedan jedini nije bio holo (makar su oni na sva zvona vikali HOLO, HOLO, HOLO), već su svi bili obični shimmerasti ili u najbolju ruku duochrome. Pa tako su se zeznuli i s ovim imenima. Naime, makar na njima piše GEL, ovi lineri su CREAM, odnosno kremasti lineri. Evo usporedbe Essence “gel” linera s pravim gel linerom (Morgana minerals ljubičasti).

Ne znam kolko se na slici vidi, ali Essence je totalno kremast. Zanemarite zmazane rubove, ja višak linera s kista ostavljam po rubovima posudice. 


Za razliku od njega, Morgana liner (Girly, di si?!!! Znam da patiš za ovakvom ljubičastom :D) izgleda suho, makar uopće nije. Jednostavno je puno gušći i čvrst, pravi gel liner.


A pošto znam da će sigurno netko pitati, evo odmah i swatcheva. 🙂

 Okej, sad kad smo riješili linere, idemo na kistove… Postoji hrpa različitih kistova za nanošenje linera, na vama je da izaberete s kakvim vam je lakše raditi. Evo nekoliko primjera.

Ravni kist

 

Kosi kist

 

Tanki ravni kistić

Pa onda varijante, tipa kistić za zakošenom drškom

Dva meni najdraža kista su ovakav tanki ravni kistić (s ravnom drškom) i Essence kist za liner iz Denim Wanted kolekcije.

Imala sam najbolju namjeru slikat svoja dva kistića, al malo su rascufani, pa me bilo sram stavljat slike. 😀 

Mišljenja sam da je za početnike najbolji gel ili cream liner, baš iz razloga što si možete sami odabrati kakvim ćete ga kistom nanositi. Meni se rijetko desi da kupim tekući tuš koji ima kistić kakav mi odgovara. Ili je pretvrd ili je pak prefleksibilan, predugačak, rascufan, s dlačicama koje strše na sve strane i sl… Sigurna sam da ste i sami imali takvih iskustava.

NANOŠENJE

Dosta cura se zna žaliti da im smetaju trepavice, da im tuš zna završiti na njima, pa se to onda razmulja, bla, bla, bla… Ja imam ogledalo na stalku, koje zarotiram tako da kod nanošenja tuša gledam dolje, da su mi kapci napola zatvoreni. Na taj način trepavice ne smetaju i lakše je nanjeti liner skroz uz njih. Također, ako uvijate trepavice, uvijte ih nakon nanošenja. Ako ih uvijete prije, opet će vam smetati.

Ja ovdje koristim gore spomenuti Catrice tekući liner. Like I said, taj kistić mi baš ne odgovara, pa mi crta nije baš nešto, vidjet ćete na slikama. Btw, nisam našminkana, pa lijepo molim da zanemarite neuredne obrve, podočnjake, pore i bilo kakve gluposti po licu koje vidite. 😛 Također, neke slike nisu baš najbolje, sry na tome…

#1 – bit će vam lakše nacrtati repić, tj. izvući crtu, ako si prvo nacrtate s olovkom. Možete nacrtati cijelu crtu, ako vam tako više odgovara. Ja obično nacrtam samo vanjski dio crte, tj. taj repić. Većinu taj dio jako muči, ne znaju kako ga nacrtati. Slijedite svoj donji kapak, povucite zamišljenu crtu od njega prema kraju obrve i tu napravite repić. Izvucite ga koliko vama odgovara. Naravno, repići vam nikad neće biti sto posto jednaki, baš kao što vam ni oči nisu 100% simetrične. Vjerujte mi, kad nanesete maskaru, to se ni ne kuži.

#2 –  ja prvo crtam vanjski dio crte, tj. od sredine kapka prema vanjskom kutu oka, do crte koju sam prethodno napravila olovkom

 

#3 – s ostatkom tuša na kistu (znači ne umačem kist ponovno) spajam napravljenu crtu s unutarnjim kutem oka, tj. radim iz unutarnjeg kuta prema napravljenoj crti. Naravno, debljina crte ovisi o vama, kako vama odgovara.

#4 – povlačim crtu preko one crte koju smo prethodno napravili olovkom, znači izvlačim repić


#5 – spajam završetak te crte s crtom na kapku, tako da dobijem mali trokut. Ovo je vjerojatno najteži dio svega, ali s vremenom će vam postati lakše.

#6 – sve što vam preostaje je da popunite taj mali trokut, popravite ako ste negdje zeznuli, poravnate crtu i gotovi ste…

Ovako napisano, ovo zvuči kao puno posla, ali zapravo nije. S vremenom se ispraksirate i to ide puno brže. Ja već automatski povlačim crtu. Sljedeći put kad vam je dosadno i ne znate što bi sa sobom, tuš u ruke i vježbajte. 🙂

Za kraj prilažem par, po meni, najboljih tutoriala za nanošenje tuša. Čekirajte i Elektrin tutorial, također je odličan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=LxcWR9_1E9s

httpv://www.youtube.com/watch?v=Fw83tkR3tGY

 Ako nekog zanima, ja sam ovaj Morgana liner kupila na forumu. Prije su bili dostupni na Morgana Minerals stranici, ali vidim da ih više nema. eBay je odlična alternativa, za male novce možete naći gel linere u svakakvim bojama, a kažu cure koje su probale da su odlični. 🙂

Nadam se da vam je ovaj tutorial pomogao. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *